Untul de ghee nu este foarte cunoscut la noi in tara, insa este un ingredient de baza in bucataria indiana si ayurvedica. Romanii il mai cunosc si sub numele de unt clarifiant, care se obtine destul de usor, prin fierberea untului pana la separarea grasimilor de partile solide (proteine, zahar) si caramelizarea acestora din urma. Untul ghee are un gust placut si poate substitui untul normal sau uleiul in orice reteta.
Untul ghee este bogat in vitaminele A si E, fiind mai usor de digerat in comparatie cu alte grasimi. De asemenea, acesta mai contine si K2 si CLA (Acid Linoleic Conjugat), un antioxidant cu proprietati antivirale dacă isi are sursa in iarba cu care sunt hranite vacile.
Cercetarile arata ca un consum adecvat genereaza un sistem imunitar puternic si totul datorita concentratiei de acid butiric care sustine producerea de celule T killer in intestine. Consumul de unt ghee scade nivelul colesterolului rau din organism – intr-un studiu publicat in anul 2000, in „Journal of Nutritional Biochemistry”, cobailor li s-a administrat zilnic ghee, sub forma unei cantitati ce reprezenta 2,5 % din greutatea proprie. Dupa 8 saptamani, nivelurile colesterolului seric au fost diminuate, iar oamenii de stiinta au concluzionat ca ghee influenteaza metabolismul colesterolului.
Conform studiilor de specialitate, a reiesit faptul ca populatia indiana care consuma mai mult unt ghee a prezentat mai putine cazuri de boli de inima. Datorita faptului ca acest tip de unt reduce colesterolul rau de pe artere, este util in prevenirea bolilor de inima. Consumandu-se regulat, stimuleaza secretia de acid gastric, ajutand astfel in procesul de digestie.
Infuzat cu diverse plante medicinale si minerale, acesta devine “ghrita” sau “ghee medicinal” si se poate folosi local pentru vindecarea taieturilor mici sau a arsurilor. Untul de ghee este bun atat pentru memorie, cat si in caz de anxietate.
Untul nu necesita neaparat pastrare la frigider, insa trebuie pastrat in borcat inchis ermetic. Se poate folosi in prepararea prajiturilor, in loc de unt sau margarina. Ele devin mai fragede si nu se lipesc de tava.