Exista o credinta comuna ca bolile reumatice afecteaza doar persoanele in varsta, dar realitatea este ca patologiile sistemului musculo-scheletic pot aparea in copilarie si adolescenta.
Dintre bolile reumatice care apar la varsta pediatrica, cea mai frecventa este artrita idiopatica juvenila, care se refera la un grup divers de boli inflamatorii de origine necunoscuta care debuteaza in copilarie si a caror manifestare cea mai frecventa este artrita. Artrita idiopatica juvenila este un termen care include artrita de origine neinfectioasa care debuteaza inainte de varsta de 16 ani.
Cauzele artritei la copii
Cauza artritei idiopatice juvenile este necunoscuta, de fapt cuvantul idiopatic inseamna ca originea acesteia este necunoscuta. Unele infectii sau leziuni pot fi responsabile pentru aparitia artritei. Cele mai multe tipuri de artrita idiopatica juvenila sunt cauzate de boli autoimune.
Aceasta inseamna ca sistemul imunitar al pacientului, care de obicei ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor, in acest caz ataca tesutul sinovial, provocand inflamatie.
Simptome
Ca si in cazul artritei la adulti, simptomele artritei idiopatice juvenile sunt:
- Durere;
- Inflamatie;
- Restrictionarea mobilitatii articulare.
In acest tip de artrita, articulatia cel mai frecvent afectata este genunchiul, urmata de glezna.
Artrita idiopatica juvenila de tip sistemic poate provoca, de asemenea, inflamatie generalizata, manifestata prin febra, leziuni ale pielii, limfadenopatii si marirea organelor, precum ficatul si splina.
Pe de alta parte, inflamatia cronica a genunchiului favorizeaza cresterea asimetrica a picioarelor, provocand dismetrie si probleme cu mersul la varsta adulta. Daca inflamatia este generalizata, poate exista o intarziere a cresterii si o crestere redusa la varsta adulta.
Ingrijirea copiilor cu artrita
Diagnosticul de artrita idiopatica juvenila presupune o boala cronica care trebuie controlata pe tot parcursul vietii. Cu toate acestea, unii pacienti pot avea un singur episod sau pot fi complet asimptomatici ani de zile fara a fi nevoie de tratament.
Ingrijirea de care au nevoie acesti copii este consultarea periodica la un medic reumatolog pediatru pentru a evalua starea inflamatiei si adapta tratamentul care controleaza inflamatia pe termen scurt si lung.