Lactoza este zaharul ce se poate regasi in toate produsele lactate. Este digerat de catre enzima lactaza produsa de catre intestin. Dar, uneori, aceasta nu este in cantitate suficienta. Rezultatul – lactoza se poate regasi la nivelul intestinului unde poate fermenta. Acest lucru poate duce la unele simptome digestive destul de neplacute. Persoanele care sufera de aceste probleme cornice sunt intolerate la lactoza.
Iata care sunt semnele care ar trebui sa alerteze atunci cand vine vorba despre intoleranta la lactoza.
Probleme gastrointestinale. Insuficienta de lactaza se va traduce in primul rand prin gaze si balonari legate de fermentarea lactazei in intestine. Abdomenul se poate umfla din aceasta cauza si poate produse flatulenta. Daca aceste simptome devin cornice, cu siguranta ca ceva nu este in regula.
Arsuri la stomac. Mai neplacute, arsurile la stomac pot sa se manifesteze inainte de digestie. Sunt legate de refluxul gastroesofagian care poate ataca mucoasa. In cazurile mai jenante, poate duce pana la vomitat.
Diaree. Fermentarea lactozei in intestine va duce si la perturbarea a bunei derulari a procesului de digestie. Stomacul fragil poate reactiona ducand la diaree mai grava sau la colici foarte inconfortabili.
Iritarea mucoasei intestinului subtire si a colonului (din cauza trecerii diareei acide) care poate perturba integritatea florei intestinale si poate duce la slabirea sistemului imunitar (prin carente alimentare).
Stres – anxietate legata de aparitia simptomelor, uneori greu de gestionat in societate, migrene, chiar hiperactivitate (din cauza nervozitatii induse de repetarea simptomelor).
Depresie. Adica sentimentul recurent de a nu-si putea controla digestia zilnica si de a fi coplesit si invadat de aceste neplaceri si suferinte.
“Simptomele gastro” pe care le-am descris apar, in general, intre 15 minute si 4 ore dupa ce s-a consumat un produs care contine lactoza.
O oboseala cronica. Stresul care este cauzat de aparitia repetata a acestor simptome asociat cu o asimilarea incompleta a acestor alimente ingerate in timpul mesei, poate duce la o oboseala cronica. O multime se semne care pot alerta si care trebuie sa incite la consultarea unui specialist.
Acestea sunt caracteristice unei digestii incomplete, perturbate de fermentarea lactozei in intestin. Digestia este in cele din urma intrerupta de evacuarea precipitata (prin diaree) a bolusului alimentar, ale carui componente nu sunt deci prelucrate sau asimilate de organism ca in timpul unei digestii normale, lente si progresive.