Laptele matern este esential pentru bebelusi, dar si alte alimente precum piureul de fructe ofera multe avantaje.
Laptele matern este principalul aliment din dieta copilului si nu trebuie inlocuit cu niciun alt aliment. Cu toate acestea, dieta poate fi completata cu piureuri de fructe pentru bebelusi.
Acestea ofera diferite substante nutritive care il vor ajuta pe micut sa se dezvolte. Unul dintre cele mai mari beneficii ale piureului de fructe pentru bebelusi este continutul ridicat de apa de pana la 95%.
Acestea contin si fibre vegetale care ajuta la reglarea tranzitului intestinal al bebelusului. Sugarul are un tranzit intestinal extrem de variabil. Desi toate fructele au valori nutritive similare, unele fructe cresc consistenta scaunului, iar altele au efect opus.
Fructele contin, de asemenea, vitamine, minerale, carbohidrati simpli si fara grasimi. Astfel, o dieta care contine si fructe, ii va permite bebelusului sa aiba mai multa energie.
De asemenea, il va obisnui sa manance optiuni sanatoase, mai degraba decat alimente bogate in zahar artificial si grasimi.
Piureul de fructe ofera antioxidanti si micronutrienti care previn anumite boli, cum ar fi: obezitatea, constipatia, cancerul si problemele cardiovasculare.
Introducerea compoturilor de fructe in dieta unui bebelus
Mai intai, parintii trebuie sa ii ofere copilului doze mici din piureul de fructe, astfel incat sa se familiarizeze cu acestea, sa le accepte si sa le tolereze impreuna cu laptele.
Chiar daca bebelusul consuma piure fara nici o dificultate, el nu ar trebui in niciun fel sa inlocuiasca laptele matern.
Piureurile de fructe sunt pur si simplu un supliment alimentar pentru laptele matern. Cand bebelusul poate tolera textura, dozele de compoturi, trebuie marite treptat.
Sfaturi pentru pregatirea piureului de fructe pentru bebelusi
Multe fructe de pe piata sunt incarcate cu pesticide sau substante chimice. Asadar, trebuie cumparate fructe de buna calitate pentru bebelus. Fructele organice sunt o alegere sigura. Trebuie alese fructe care nu au pete moi si care sunt coapte.
Toate fructele trebuie spalate, semintele trebuie indepartate si mai ales partile dure, pentru a evita o posibila sufocare. Fructele pot pierde unele substante nutritive atunci cand sunt fierte. Unele fructe precum mere si pere pot fi gatite intr-o oala sub presiune sau la abur, in schimb bananele, mango, kiwi, piersicile si alte fructe moi pot fi oferite ca atare.