Aparitia bilelor de par in stomacul unui iepure poate provoca o problema grava de sanatate. Iepurii sunt animale foarte curate, iar rutina de igiena pe care o desfasoara le permite sa-si pastreze blana curata. Cu toate acestea, acest lucru are si dezavantajele sale, cum ar fi formarea de bile de par in stomacul unui iepure dupa ingrijirea repetata.
La fel ca pisicile, aceste animale petrec mult timp in fiecare zi ingrijindu-se. Din acest motiv, este destul de obisnuit sa inghita o cantitate mare de par. Prevenirea acestui lucru sau ajutarea acestora sa elimine aceste bile de par este esentiala pentru sanatatea unui iepure.
Bilele de par sunt mase solide compuse din par care se adapostesc in orice parte a sistemului digestiv al animalului. Acestea sunt produse chiar de iepure, deoarece, in obiceiul sau de ingrijire, inghite involuntar parul liber din corp.
Bilele de par din stomacul unui iepure sunt o problema potential grava. Acest lucru se datoreaza faptului ca se pot acumula in tractul intestinal si stomac, provocand o obstructie. Problema se agraveaza daca se ia in considerare si faptul ca iepurii nu sunt capabili de varsaturi.
In multe cazuri, majoritatea parului pe care il inghit iepurii se deplaseaza prin tractul intestinal si este expulzat in fecale. Pentru ca acest echilibru sa fie mentinut, aceste animale trebuie sa aiba o dieta bogata in fan si alte alimente care le ofera fibre. Daca nu, bilele de par se vor forma in stomacul iepurelui. Pentru a preveni acest lucru, proprietarul trebuie sa fie atent la simptome.
Simptome
- Isi pierde pofta de mancare si nu mai mananca;
- Lipsa dorintei de a defeca;
- Are abdomenul umflat;
- Deseurile au par atasat;
- Refuza sa se miste;
- Prezinta semne de durere abdominala.
Oricare dintre aceste semne indica faptul ca ceva nu este in regula cu sanatatea iepurelui.
Cum se previn bilele de par la iepuri?
O dieta corecta este esentiala. Dieta trebuie sa fie bogata in fibre si saraca in carbohidrati. Fanul va fi baza principala a hranei lor, dar trebuie incluse legume si fructe proaspete in viata lor de zi cu zi. Ca fructe, trebuie remarcat faptul ca, in aceste cazuri, ananasul si papaya sunt foarte benefice, atata timp cat sunt date in bucati mici, o data sau de doua ori pe saptamana