Cafeaua
Consumul cafelei a fost mult discutat de-a lungul vremii. Parerile sunt impartite in privinta ei, daca aceasta este un aliment miraculos, benefic sanatatii noastre, ori, dimpotriva, consumul de cafea ar trebui limitat datorita efectului sau nociv.
Totusi, in perioada din urma s-a renuntat la a mai considera cafeaua ca avand o influenta negativa asupra organismului nostru si astazi se insista foarte mult asupra caracteristicilor ei benefice. Iata in continuare cateva dintre acestea:
Continutul ridicat de antioxidanti
Deja se stie ca antioxidantii sunt compusii responsabili pentru mentinerea tineretii tesuturilor si lupta impotriva bolilor. Se pare ca o ceasca de cafea contine cea mai mare cantitate de astfel de elemente si ca aceasta bautura ne poate apara impotriva cancerului, iar espresso este metoda de preparare care pune cel mai bine in evidenta continutul ridicat de antioxidanti.
Stimuleaza memoria
Consumul de cafea stimuleaza cu succes si performantele cognitive, astfel ca acesta este asociat unor rezultate mai bune in ceea ce priveste memoria verbala, timpul de reactie, precum si conturarea unor anumite tipuri de rationamente. Acest lucru este valabil atat in cazul unei cesti de cafea baute inaintea unui test, dar si in cazul consumului regulat de-a lungul anilor, care contribuie in mod favorabil la mentinerea integritatii si responsivitatii sistemului nervos.
Reducerea riscului de diabet zaharat de tip 2
Cafeaua are si un rol antidiabetic demonstrat de cercetarile de laborator. S-a constat ca in unele cazuri acest risc poate fi redus chiar si pana la jumatate datorita unui consum regulat pe termen lung, dar nu neaparat in cantitati foarte mari.