Ingrediente necesare:
- 1 lingurita praf de scortisoara;
- 1 lingurita sare;
- 125 grame de margarina;
- 150 grame de coaja de lamaie;
- 150 grame de zahar;
- 200 grame de zahar pudra;
- 250 grame de curmale fara samburi, tocate;
- 250 grame de migdale sau nuci tocate;
- 500 grame de stafide;
- 600 grame de unt;
- 70 grame de drojdie (un cub si jumatate);
- 250 ml lapte;
- 70 ml rom;
- 2 oua;
- 1 varf de lingurita nucsoara;
- 1 kg faina;
- 1 lamaie.
Mod de preparare
Puneti la inmuiat in rom, 250 grame de migdale sau nuci tocate, 500 grame de stafide, 250 grame de curmale fara samburi, tocate, si 150 grame de coaja de lamaie. Incalziti laptele. Cerneti un kg de faina intr-un vas. In mijlocul fainii cernute faceti o adancitura in care puneti drojdia inmuiata in lapte caldut, doua lingurite de zahar si un sfert din lapte, pentru a forma maiaua. Lasati 30 minute langa o sursa de caldura.
Incalziti 400 grame de unt si 125 grame de margarina, apoi se lasa sa se raceasca. Cand amestecul s-a racit, dar este inca lichid, se incepe framantarea. Scurgeti de zeama migdalele sau nucile, stafidele si curmalele, tavaliti-le prin faina, apoi adaugati-le in aluat, impreuna cu un varf de lingurita nucsoara, o lingurita praf de scortisoara, sarea, restul de zahar si de lapte. Framantati cu forta, pana cand aluatul se desprinde de pe marginile bolului. Acoperiti aluatul si lasati-l 30 de minute la crescut, la cald.
Asezati coca pe blatul de lucru presarat cu faina si framantati din nou. Impartiti aluatul in cate doua parti egale si la randul lor, cele doua parti in cate alte trei parti. Rasuciti rulouri de lungimea tavii de cozonac.
Tapetati tava de copt cu hartie si asezati cate doua rulouri, lipite unul de celalalt, iar deasupra lor, pe mijloc, asezati al treilea rulou. Ungeti fiecare cozonac cu ou batut, acoperiti si lasati 15-20 de minute.
Puneti cozonacii in cuptorul preincalzit, la foc potrivit, timp de aproximativ o ora. Fierbinti, ungeti-i cu cantitatea de unt topit care a ramas, apoi dati-i prin zahar pudra.
Preparatul este delicios si poate fi savurat cu placere de toata familia.
Pofta buna!