Persoanele care s-au decis sa cultive o gradina organica, trebuie sa cunoasca cateva lucruri despre compost. Compostarea este un tip de proces natural in care diverse materiale organice sunt descompuse si astfel transformate intr-un amestec omogen – humus, care imbunatateste solul obisnuit si ofera plantelor vitaminele si mineralele necesare.
Compostul este folosit ca un bio-ingrasamant de sine statator, potrivit pentru toate tipurile de sol, precum si pentru cultivarea tuturor tipurilor de culturi. Compostarea este un proces lent si poate dura de la 3 luni la 1-2 ani.
Pentru a obtine un compost bun este necesar un echilibru intre raportul azot / carbon, umiditate moderata si oxigen suficient. De asemenea, sunt importante ingredientele compostului, care pot include turba, gunoi de grajd, deseuri alimentare (dar excluzand carnea si pestele), iarba uscata, scoarta, hartie, reziduuri de cafea sau ceai, paie, coji de oua – produse care se descompun mai usor in sol.
Deseurile putrezite, carnea, pestele si produsele lactate, cojile de citrice, frunzele bolnave, plantele spinoase, buruienile nu trebuie incluse in compost, deoarece interfereaza cu procesul, deoarece il incetinesc si deterioreaza solul. Aditivii speciali de compost sunt folositi pentru putrezirea mai rapida a produselor din compost.
Cum se face compostul?
Compostarea incepe la inceputul primaverii sau in primele zile de toamna, dar niciodata pe vreme rece. Poate fi in aer liber pe sol sau intr-un recipient. Este important ca vasul de compost sa fie bine drenat si sa aiba gauri in pereti, astfel incat sa nu retina umezeala si aerul sa poata circula, astfel incat ingredientele sa se descompuna mai repede. Inaltimea gramezii de compost nu trebuie sa depaseasca 1 metru.
In partea de jos sunt aranjate ingrediente mai permeabile – ramuri uscate, paie, ace de pin, rumegus. Inaltimea totala a stratului ar trebui sa fie de pana la 12-15 cm. Intre ele se pot pune aditivi speciali pentru compost. Fiecare strat este acoperit cu putin sol.
In cele din urma, se acopera stratul superior cu amestec de sol si material verde si „se infasoara” compostul cu o prelata pentru a mentine temperatura ridicata in timpul descompunerii si pentru a proteja compostul de ploaie si vant. Compostul finit este un amestec maro, omogen, usor umed la atingere si are mirosul solului de gradina.