Blaturile din cuart, cunoscute si sub numele de blaturi din piatra artificiala, au devenit o optiune foarte populara in ultimii ani, in principal datorita rezistentei lor si a potentialului extraordinar in ceea ce priveste design-urile pe care le ofera.
Acestea sunt compuse in principal din cuart (aproximativ 95%), rasini si pigmenti. Caracteristicile sale includ non-porozitatea (lichidele nu intra in interior si nu favorizeaza proliferarea ciupercilor sau bacteriilor), sunt rezistente la socuri si zgarieturi, precum si la multe produse chimice.
- Ce nu trebuie facut
Exista produse de curatare, obisnuite in orice casa, care pot deteriora suprafata blatului de cuart pe termen mediu sau lung. Printre acestea se numara amoniacul, deci si inalbitorul si lamaia. Prin urmare, trebuie sa se evite produsele de curatare care contin unele dintre aceste componente.
- Alte substante chimice dure pot fi pe baza de clor, precum si unele degresante.
Unele alimente precum cafeaua, vinul sau uleiul, ale caror pete sunt frecvente pe blaturile de bucatarie, pot pata unele materiale precum granitul. In cazul blaturilor din cuart, nu exista aceasta problema.
- Ce trebuie facut
In acest sens, este obisnuit ca producatorii sa ofere consumatorilor produse de curatare care sa indeplineasca toate cerintele lor – desi este, de asemenea, adevarat ca acestea tind sa aiba un pret ridicat si nu sunt de obicei disponibile in supermarketuri.
Marele avantaj pe care il pot avea este ca, in unele cazuri, sunt concepute si pentru a mentine stralucirea suprafetei si pentru a evita decolorarea cat mai mult posibil.
Cu toate acestea, de cele mai multe ori sunt suficiente o carpa din microfibra si cateva picaturi de sapun, acelasi folosit pentru a curata vasele.
Nu trebuie insa folositi bureti de metal, deoarece pe termen lung pot aparea zgarieturi. Daca o pata devine incapatanata, se pot folosi cateva picaturi de alcool amestecate cu apa calda si putin sapun.