preferintele alimentare la copii

V-ati intrebat vreodata de ce este atat de dificil sa-i determinati pe copii sa manance alimente sanatoase? Anumite alimente sunt asociate cu multi factori si sunt mentionate drept preferinte alimentare.

Cum se dezvolta preferintele alimentare:

In primii 2 ani de viata – cand procesul de invatare se desfasoara in mod constant – se formeaza si preferintele alimentare. Cele mai multe se invata, dar unele sunt innascute. Preferintele alimentare ale unui copil afecteaza in mod direct comportamentul alimentar, care, la randul sau, este legat de sanatatea generala si de formarea obezitatii.

De ani de zile, industria alimentara si cea a bauturilor foloseste aceste cunostinte in avantajul lor si incurajeaza dezvoltarea preferintelor alimentare nesanatoase la copiii de toate varstele prin diferite tehnici de marketing si publicitate.

Rolul industriei alimentare si bauturilor in formarea preferintelor alimentare:

Cat de des ati vazut o reclama la broccoli? Pentru alimentele sanatoase se face reclama mai putin de 3% din timp in comparatie cu cele nesanatoase. Acest lucru are un impact direct asupra preferintelor alimentare ale copiilor – avand in vedere ca se cheltuiesc miliarde de dolari pe an pentru campaniile de marketing alimentar adresate copiilor.

Industria fast-food-ului cheltuieste aproape 5 milioane de dolari pe zi comercializand produse cu continut ridicat de zahar, grasimi si sare, sugerand, de asemenea, dimensiunile portiilor extrem de disproportionate fata de nevoile energetice ale unui copil. Studiile demonstreaza ca chiar si copiii foarte mici expusi la anunturi convingatoare pot dezvolta pofte alimentare pentru alimente nesanatoase pe care inca nu le-au gustat. Acest lucru are o consecinta directa asupra formarii preferintelor alimentare pe tot parcursul vietii.

Regulamentul – sau lipsa acestuia

Reclamele pentru copii in mass-media nu sunt reglementate. In schimb, producatorii majori de alimente si bauturi s-au angajat voluntar sa limiteze marketingul orientat catre copii.

Probleme pentru copii:

Reducerea aportului de sodiu si zahar poate ajuta la stabilirea preferintelor gustului si la ajutarea copiilor sa aleaga alimente sanatoase mai tarziu in viata. Cu toate acestea, numai 4 din 80 au ales gustari care au indeplinit standarde nutritive. In plus, 50% din gustarile pentru copii au in continut indulcitori adaugati.

Parintii trebuie sa citeasca cu atentie etichetele nutritionale atunci cand selecteaza alimentele pentru copii, deserturi sau bauturi. Este indicat sa alegeti produse cu un continut mai mic de zahar si sodiu.

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor referitoare la cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri. Pentru alte detalii, va rugam sa accesati pagina Politică de Confidențialitate.