dieta sanatoasa

Consumul de legume este benefic pentru sanatate – persoanele care consuma legume si fructe, ca parte a unei alimentatii sanatoase, prezinta riscuri mult mai reduse de aparitie a unor afectiuni cronice. Legumele ofera elemente nutritive vitale pentru sanatatea si intretinerea organismului. Cele mai multe legume sunt in mod natural scazute in grasimi si calorii. Nicio leguma nu contine colesterol. Sosurile sau condimentele adaugate peste legume, pot adauga grasimi, calorii si/sau colesterol.

Legumele sunt surse importante substante nutritive, inclusiv potasiu, fibre dietetice, acid folic, vitamina A si vitamina C.

Dietele bogate in potasiu pot ajuta la mentinerea tensiunii arteriale sanatoase. Sursele vegetale de potasiu includ cartofi dulci, cartofi albi, fasole alba, produse din tomate (pasta, sos si suc), sfecla, soia, fasolea, spanacul si linte.

Fibrele dietetice din legume, ca parte a unei alimentatii sanatoase, ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange si pot reduce riscul bolilor de inima. Fibrele sunt importante pentru buna functionare a sistemului digestiv. Ajuta la reducerea constipatiei si a diverticulozei. Fibrele continute de legume, dau un sentiment de satietate cu mai putine calorii.

Acidul folic ajuta organismul sa formeze celule rosii din sange. Femeile aflate la varsta fertila care pot ramane gravide trebuie sa consume acid folic sau suplimente fortificate. Acest lucru reduce riscul de defecte de tub neural, spina bifida si anencefalie in timpul dezvoltarii fetale.

Vitamina A pastreaza ochii si pielea sanatoasa si ajuta la protejarea impotriva infectiilor. Vitamina C ajuta la vindecarea taieturilor si ranilor si mentine sanatatea dintilor si a gingiilor. Vitamina C ajuta si la absorbtia fierului.

Beneficii pentru sanatate

  • Consumul unei alimentatii bogate in legume si fructe, ca parte a unei alimentatii sanatoase, poate reduce riscul de boli de inima, inclusiv infarct miocardic si accident vascular cerebral.

  • Consumul unei alimentatii bogate in anumite legume si fructe, ca parte a unei alimentatii sanatoase, poate proteja impotriva anumitor forme de cancer.

  • Dietele bogate in alimente care contin fibre, anumite legume si fructe, pot reduce riscul bolilor de inima, al obezitatii si al diabetului de tip 2.

  • Consumul de legume si fructe bogate in potasiu, ca parte a unei alimentatii sanatoase, poate reduce tensiunea arteriala si, de asemenea, poate reduce riscul de a dezvolta pietre la rinichi si poate contribui la scaderea degradarii osoase.

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor referitoare la cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri. Pentru alte detalii, va rugam sa accesati pagina Politică de Confidențialitate.