Dieta antiinflamatoare contribuie la reducerea inflamatiei si la imbunatatirea sanatatii generale a organismului. Inflamatia este un proces natural care ajuta corpul sa se vindece si sa se apere. Cu toate acestea, inflamatia este daunatoare daca devine cronica. Inflamatia cronica poate dura saptamani, luni sau ani – si poate duce la diverse probleme de sanatate.
Ce cauzeaza inflamatia?
Anumiti factori de viata – in special cei obisnuiti – pot promova inflamatia. Consumul mare de zahar si sirop de porumb cu fructoza ridicata este deosebit de daunator. Poate duce la rezistenta la insulina, diabet si obezitate
Oamenii de stiinta au mai ipotezat ca un consum de carbohidrati rafinati, precum painea alba, poate contribui la inflamatie, rezistenta la insulina si obezitate. Un aport excesiv de alcool si carne procesata poate avea, de asemenea, efecte inflamatorii asupra organismului.
Rolul dietei antiinflamatoare
Dieta antiinflamatoare ar trebui sa ofere un echilibru sanatos de proteine, carbohidrati si grasimi la fiecare masa. Oamenii ar trebui sa cunoasca si sa satisfaca nevoile corpului privind vitaminele, mineralele, fibrele si apa.
O dieta considerata antiinflamatoare este dieta mediteraneana, care s-a dovedit a reduce markerii inflamatori. O dieta cu un continut scazut de carbohidrati reduce, de asemenea, inflamatia, in special la persoanele obeze sau care au sindrom metabolic.
Alimente de evitat
Unele alimente sunt asociate cu un risc crescut de inflamatie cronica. Asadar, trebuie luata in considerare reducerea sau evitarea completa a acestora:
- Bauturi zaharoase : bauturi indulcite cu zahar si sucuri de fructe;
- Produse rafinate: paine alba, paste albe etc;
- Deserturi: Biscuiti, bomboane, prajituri si inghetata;
- Carne procesata: cremwursti, mezeluri etc;
- Anumite uleiuri: uleiuri vegetale precum uleiul de soia si porumb;
- Grasimi trans: alimente cu ingrediente partial hidrogenate;
- Alcool: consum excesiv de alcool.
- Alimente antiinflamatoare de consumat
- Legume: brocoli, kale, varza de Bruxelles, varza, conopida etc;
- Fructe: in special fructe de padure;
- Fructe bogate in grasimi: avocado si masline;
- Grasimi sanatoase: ulei de masline si ulei de cocos;
- Peste gras: somon, sardine, hering, macrou si hamsii;
- Nuci: migdale si alte nuci;
- Ardei: ardei iute.