Odontoterapia reprezinta ramura stomatologiei care se ocupa in principal cu prevenirea si tratarea cariilor dentare. In principiu, cariile dentare reprezinta cea mai comuna problema cu care se confrunta pacientii in domeniul stomatologiei, inca din primii ani de viata. Prima data apare caria de lapte, pe dintii de lapte, dupa care dintii permanenti sunt afectati mai devreme sau mai tarziu de cariile dentare, ceea ce duce la necesitatea interventiei unui adevarat specialist in domeniu.
Programarea pacientilor intr-o clinica stomatologica, cum este dentalprogress.ro , ce ofera servicii de lux ii va ajuta sa isi rezolve mult mai rapid si simplu problema pentru care care au decis sa mearga la medic. Caria dentara reprezinta un proces cronic distructiv al dintilor, ceea ce duce chiar la pierderea lor si automat la necesitatea inserarii unui implant dentar. Alaturi de bolile cardiovasculare si de cancer, caria dentara este cea mai raspandita afectiune in randul populatiei globale.
Factorii care duc la aparitia cariei dentare
Principalul factor care duce la aparitia cariilor dentare este reprezentat de alimentatie. In ziua de azi, pacientii clinicilor dentare fac excese alimentare si nu mai tin cont de recomandarile specialistilor in ceea ce priveste alimentatia. Consumul de dulciuri, fainoase, dar si de sucuri carbogazoase este distructiv pentru dinti. Hidrocarbonatele in contact cu saliva se descompun in zaharoza si in glucoza, iar aceste substante sunt folosite pentru inmultirea bacteriilor si pentru producerea de acizi. De asemenea, unele vicii precum fumatul si consumul de alcool pot duce la aparitia cariilor.
Implant dentar | clinica stomatologica | dentalprogress.ro
Placa bacteriana este un alt factor ce duce la aparitia cariilor dentare, fiind un sistem microbian care se inmulteste pe baza alimentatiei si produce acizii care demineralizeaza smaltul. Calitatea salivei si a smaltului reprezinta teren favorabil pentru producerea cariilor. La acesti factori se adauga si igiena dentara necorespunzatoare.
Prevenirea aparitiei cariilor dentare
Pentru a preveni aparitia cariilor dentare se recomanda evitarea dulciurilor si a fainoaselor, a sucurilor acidulate si foarte dulci, dar si periajul dupa fiecare masa. Daca nu este posibil periajul dupa fiecare masa, se recomanda clatirea gurii cu apa de gura cu clorhexidina, dar si folosirea atei dentare, a dusului bucal si, bineinteles, controlul stomatologic o data la jumatate de an.
Ereditatea si predispozitia la imbolnavirile dentare, profesia, mediul de viata, alimentatia in familie sunt alti factori care contribuie la aparitia cariilor dentare. Sigilarea dintilor este principala metoda stomatologica recomandata de specialisti pentru evitarea aparitiei cariilor dentare.