Tensiunea arteriala crescuta sau hipertensiunea arteriala apare atunci cand presiunea sangelui creste pana la niveluri nesanatoase. Masurarea tensiunii arteriale ia in considerare cantitatea de sange care trece prin vasele de sange si rezistenta pe care o intalneste sangele in timp ce inima pompeaza.
Arterele inguste maresc rezistenta. Cu cat sunt mai inguste arterele, cu atat tensiunea arteriala va fi mai mare. Pe termen lung, presiunea crescuta poate provoca probleme de sanatate, inclusiv boli de inima.
Hipertensiunea arteriala este o boala destul de comuna, numarul pacientilor fiind intr-o continua crestere. Aceasta afectiune se dezvolta in decursul mai multor ani. De obicei, nu se observa niciun simptom, dar chiar si in lipsa simptomelor, tensiunea ridicata poate provoca leziuni vaselor sanguine si organelor, in special creierului, inimii, ochilor si rinichilor.
Detectarea precoce este importanta!
Indicatiile periodice pot ajuta medicul si pacientul sa remarce modificarile, in functie de acestea fiind prescris tratamentul. Tratamentul pentru hipertensiune arteriala include atat medicatie, cat si schimbari in stilul de viata. Daca afectiunea nu este tratata, ar putea aparea probleme grave, inclusiv atac de cord si accident vascular cerebral.
In general, hipertensiunea este o boala silentioasa. Multi oameni nu vor simti nicio modificare in rutina lor. S-ar putea sa dureze ani buni pana cand simptomele sa devina evidente. Chiar si atunci, acestea pot fi atribuite altor probleme. Cele mai frecvente simptome pot include: dureri de cap, dificultati de respiratie, inrosirea fetei, ameteala, dureri in piept, probleme oftalmologice, sange in urina. Aceste simptome necesita asistenta medicala imediata. Acestea nu apar la toata lumea cu hipertensiune arteriala, dar asteptarea unui simptom al acestei afectiuni ar putea fi fatala.
Cel mai bun mod de a afla despre hipertensiune este masurarea regulata a tensiunii arteriale. Multi dintre medicii de familie masoara tensiunea la fiecare vizita, asa ca oricine se prezinta regulat la cabinet, poate afla si valoarea tensiunii arteriale.
Daca medicii de familie masoara tensiunea arteriala cu ajutorul unui simplu tensiometru, in cabinetele cu profil cardiologic se gasesc mai multe si mai complexe aparate de masura.