Bordeaux este cea mai faimoasa si cunoscută regiune viticola din Franta, situata in sud-vest, pe coasta Atlanticului. Vinurile de Bordeaux sunt cunoscute pentru complexitatea, eleganta si gustul lor unic. In ciuda renumelui de care aceasta regiune se bucura la nivel european exista o multime de lucruri mai putin cunoscute turistului obisnuit. Din punct de vedere al cifrelor, exista 287.000 de acri de vie, 10.000 de producatori de vinuri si 960 de milioane de sticle de vin in fiecare an! Impresionant, nu?
Top lucruri necunoscute despre aceasta frumoasa regiune viticola franceza
- Cele mai vechi plantatii au peste 200 de ani. Se spune ca vita de vie a fost plantata imediat dupa Revolutia Franceza;
- Cele mai multe plantatii sunt cultivate intr-un sol calcaros, acesta fiind specific zonei respective. Fara doar si poate, solul este grozav pentru cultivarea strugurilor, dovada stand istoria indelungata a vinului de Bordeaux;
- Orasul este un sit de patrimoniu mondial UNESCO. Dincolo de podgorii exista, de asemenea, o multime de cladiri si situri istorice;
- Vinurile sunt atent controlate astfel ca pentru a primi eticheta de Bordeaux acestea trebuie, in mod oligatoriu, sa provina din aceasta zona specifica a Frantei;
- Producand mai mult de 500.000 de sticle anual, Bordeaux este cel mai mare producator de vinuri de top;
- Majoritatea vinurilor sunt rosii, Merlot si Cabernet Sauvignon fiind principalele soiuri de vin. Ceea ce putini oameni stiu este ca soiurile sunt amestecate frecvent pentru a crea arome mai complexe;
- Este nevoie de pana la 4 ani pentru ca o vita de vie Cabernet Sauvignon sa produca suficienti struguri pentru a umple o singura sticla de vin. Vita de vie are nevoie de ceva timp pentru a se stabiliza, insa odata prinsa, pot produce fructe ani de zile;
- Prima inregistrare oficiala a vinificatiei din Bordeaux dateaza din secolul al IV-lea d.Hr, aceasta fiind o traditie extrem de veche;
- Bordeaux nu este renumit doar pentru vinul sau, ci si gazduieste o serie de restaurante cu stele Michelin. Aceasta este probabil o caracteristica comuna a majoritatii oraselor mari din Franta; toate sunt renumite atat pentru mancare, cat si pentru bauturile lor.