Daca ar fi sa intram in dedesubturile publicitarii online, am observa ca ea se bazeaza pe foarte multe acronime pe care, daca vrem sa incepem sa evoluam in aceasta directie, va trebui sa incepem sa le invatam. Invatarea lor ne va ajuta sa facem lucrurile sa se deruleze mai rapid, insa si sa intelegem mai bine modul de operare. Cum s-ar spune, sa avem mai mult control asupra tainelor publicitatii online.
Astfel, in primul rand va trebui sa remarcam ca exista cateva moduri mari si late de achizitionare a publicitatii online, dupa cum urmeaza:
CPM (Cost per Mille)
Purtand si numele de Cost per Impression, se bazeaza pe un mecanism destul de simplu ce are la baza numarul de afisari. Un exemplu concret in acest sens: 1 CPM reprezinta costul a o mie de afisari.
CPA (Cost per Action)
Reclama se va achizitiona dupa un numar de actiuni prestabilite, aceasta metoda fiind, poate una dintre cele mai sigure pentru client.
CPC (Cost per Click)
Poate cel mai cunoscut si folosit dintre ele, CPC-ul se refera și numarul de click-uri inregistrate pe o reclama data, fie ea imagine, animatie sau text simplu cu link atasat. Une xemplu concret in acest sens: motorul de cautare Google vinde asfel de reclama per click.
CPL (Cost per Lead)
Desi o subdiviziune a CPA, difera un pic la capitolul mod de abordare, intrucat, dupa ce utilizatorul a facut click pe ad-ul respectiv, ajunge instant pe site-ul ce se vrea a fi promovat, banii advertiser-ului reprezentand un procentaj variabil si in prealabil discutat cu site-ul promovat, din produsul achizitionat de catre cel ce a dat click. Aceasta metoda este indeosebi folosita la afiliere.
Desigur, toate aceste metode de promovare online se pot derula diferit.Unul dintre cele mai cunoscute feluri de a capta atentia utilizatorului de internet este banner-ul. Imaginea va fi mereu cea mai eficienta metoda de a face reclama online sau offline pentru castimulul visual functioneaza cel mai bine. Exista mai multe tipuri de bannere folosite in publicitatea online.Printre acestea enumeram: expanding ad, wallpaper ad, pop-up, trick banner sau video ad.
Copilul rebel al banner-elor publicitare este floating ad. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute tipuri de banner-e si se caracterizeaza prin deplasarea in pagina in acelasi timp cu scroll-ul utilizatorului. Nu este considerata extrem de eficienta pentru ca, acest tip de ad poate sa creeze animozitati, fiind din categoria reclamelor agresive. Cu toate astea, metoda este des intalnita inca pe internet. Pana cand? Nu putem inca sti.