Din ce in ce mai multi parinti cu copii foarte mici intra in panica la primul stranut, la prima tuse si la primele secretii care ii curg din nas. Raceala la bebelusi este normala, mai ales daca bebelusii au frati mai mari care frecventeaza colectivitate, dar nu numai. Raceala la bebelusi nu este un motiv de panica, ci mai degraba de ingrijorare, o ingrijorare care trebuie sa ii trimita pe parinti cu bebelusii la medic.
Simptomele racelii la bebelusi si tratarea acesteia
Bebelusului ii este greu sa exprime ceea ce simte, sa isi spuna durerile, ci doar pot da de inteles parintilor ca este ceva in neregula cu starea lor de sanatate. Raceala la bebelusi se manifesta aproape la fel ca si raceala la copiii mai mari sau la adulti, cu mici diferente. Bebelusii pot avea o stare de agitatie continua, nasuc infundat, secretii nazale abundente, respiratie grea, ochii le pot lacrima, se pot confrunta cu febra si inapetenta.
Bebelusii care sufera de raceala nu trebuie tratati dupa ureche, cu remedii naturiste sau babesti, ci tinand cont de sfaturile medicului. In primul rand, nasul trebuie mereu desfundat cu o pompita de nas sau cu aspiratorul folosind batista bebelusului, impreuna cu picaturi cu ser fiziologic sau apa de mare. in functie de indicatiile medicului, daca bebelusul are febra se va administra sirop cu paracetamol sau cu ibuprofen.
De asemenea, parintii trebuie sa aiba grija la nivelul de umiditate din camera, dar si la hidratarea bebelusului, acesta avand nevoie de apa, lapte cald sau ceaiuri naturale. Administrarea antibioticelor trebuie sa fie ultima solutie pe lista pentru tratarea racelilor, si numai la recomandarea medicului, in cazul unei infectii bacteriene, deoarece in caz contrar, pot aparea efectele negative ale antibioticului si acesta nu isi mai face efectul cand este administrat la urmatoarea raceala.
Alte sfaturi pentru parintii ai caror prichindei se lupta cu raceala este sa nu ii imbrace prea gros, sa nu ii lase transpirati si sa le ofere cat mai multe fructe si sucuri naturale, lactate, dar si alimente bogate in vitamina C, acid folic si antioxidanti.