Valoarea nutritionala este importanta pentru sanatatea fiecarui individ. Alimentele sau lichidele pe care le consumam afecteaza atat corpul cat si sanatatea noastra. De aceea este foarte important sa fim mai constienti de alimentele sau lichidele pe care le consumam zilnic. Bolile pot aparea numai din cauza unei diete gresite, iar alegerea unei anumite diete poate provoca ea insasi o anumita boala sau poate schimba cursul unor afectiuni cunoscute, cum ar fi diabetul, bolile inimii sau cele renale.
De ce este nutritia importanta?
Asa cum stim ca hrana si apa este necesara pentru a ne mentine sanatosi, fiecare aliment si lichid care contine nutrienti importanti precum proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine, minerale si apa, sunt importante. Toate acestea joaca un rol diferit pentru a ne mentine corpul sanatos si pentru a construi noi celule in corpul nostru.
Proteinele:
Proteinele ajuta organismul sa construiasca musculatura si un sistem imunitar puternic. In principiu, proteinele sunt alcatuite din lanturi lungi de aminoacizi. Exista 22 de tipuri diferite de aminoacizi si corpul nostru are nevoie de toti pentru a functiona corect. Proteinele construiesc noi tesuturi si repara toate celulele deteriorate din organism. De asemenea, ajuta la formarea de hormoni si enzime care joaca un rol important, cum ar fi metabolismul si dezvoltarea sexuala. De exemplu, colagenul este o proteina si confera rezistenta, elasticitatea si compozitia parului si a pielii. Surse bune de proteine sunt produsele lactate cu continut scazut de grasimi, tofu, nucile, mazarea etc. Proteina continuta de soia este cea mai esentiala si puternica proteina si este egala cu orice proteina de origine animala.
Carbohidratii:
Carbohidratii ne dau energie. Acestia sunt o sursa ideala de energie pentru organism deoarece se convertesc mai usor in glucoza care ajuta organismul sa furnizeze energia pentru formarea constituentului celular. Carbohidratii sunt alcatuiti din trei compusi carbon, hidrogen si oxigen. Consumul regulat de carbohidrati, nu duce la cresterea in greutate, cu exceptia cazului in care sunt asociati alte grupuri alimentare. Exista doua tipuri de carbohidrati – complex si simplu. Exemplele bune de carbohidrati sunt: painea, cartofii, pastele, chipsuri, biscuiti, budinci, prajituri, zahar, banane etc.
Grasimi:
Grasimea ne ofera energie suplimentara. Este un nutrient si o anumita cantitate de grasime este necesara pentru organism. Grasimea joaca rolul de a ne izola corpul, oferindu-ne protectie impotriva schimbarilor bruste de temperatura si, de asemenea, ne protejeaza organele vitale. Grasimile sunt alcatuite dintr-un grup larg de compusi solubili in solventi organici si insolubili in apa. Grasimile ofera 9 calorii pe gram. Atunci cand grasimile dietetice sunt digerate, se produc acizi grasi. Sunt, de asemenea, importante pentru o piele sanatoasa si reglarea tensiunii arteriale. Orice adult are nevoie zilnic de o lingura de grasime nesaturata. Grasimile saturate apar in principal in produsele lactate cum ar fi untul, smantana, branza si ciocolata. Surse de grasimi nesaturate sunt uleiurile de soia, floarea-soarelui si porumb.
Vitamine:
O vitamina este un compus organic, care reglementeaza procesele organismului si joaca un rol important in functionarea optima a acestuia. Corpul nostru are nevoie de vitamine pentru a creste si a se dezvolta in mod normal. Numeroase vitamine sunt necesare corpului uman. Unele dintre ele sunt A, B, C, D, E, K, vitamina B-6 si vitamina B-12. Organismul poate produce, de asemenea, vitaminele D si K. Orice nivel scazut de vitamine provoaca o afectiune. De exemplu, daca nu avem suficienta vitamina D, aceasta poate provoca rahitism. Deficienta vitaminei “A” poate provoca orbire nocturna.
Minerale:
Mineralele regleaza procesele corporale si, de asemenea, produc tesuturi corporale. Mineralele fac ca organismul sa functioneze corespunzator si ajuta la pierderea in greutate. De asemenea, stimuleaza sistemul imunitar. Mineralele importante sunt clorura, calciul, cuprul, cromul, fluorura, fierul si iodul. Aceste tipuri de minerale pot fi gasite in hrana zilnica sau in suplimente lichide cum ar fi, sosul de soia, laptele, uleiurile vegetale, cerealele integrale, branza, nuci etc.