beneficii seminte in

Semintele de in sunt cunoscute si folosite datorita substantelor nutritive pe care le contin, fiind utilizate inainte pentru realizarea textilelor. Acum, acest superaliment reprezinta o sursa de fibre si de acizi grasi Omega 3 excelenta, gratie beneficiilor pe are semintele le aduc.

Cu o forma ovala si o dimensiune putin mai mare decat cea a semintelor de susan, semintele de in au o textura croncanta, iar gustul lor se aseamana cu gustul nucilor. Aceste seminte pot fi gasite in comert cu precadere in varianta bruna, macinate sau sub forma de ulei presat la rece.

Ce contin semintele de in si de ce sunt atat de valoroase?

Semintele de in contin fibre, proteine, acizi grasi Omega 3, aminoacizi, minerale si vitamine precum vitamina B1, cupru, fosfor si magneziu, dar si alti compusi esentiali pentru functionarea organismului.

Asadar, semintele de in mai contin si acid ferulic, ce previne mai multe boli cronice, dar si fitosteroli importanti in scaderea colesterolului si lingnani, ce actioneaza ca si fitoestrogeni si antioxidanti. Semintele de in sunt incluse in alimentatie in ultima perioada pentru ca:

  • imbunatatesc nivelul colesterolului, scazand colesterolul rau cu pana la 17% si crescand colesterolul bun cu pana la 12%;
  • mentin sanatatea inimii, scazand presiunea sistolica si diastolica cu 10 mmHG respectiv cu 7 mmHg, reducand inflamatiile la nivelul arterelor;
  • amelioreaza simptomele artritei gratie proprietatii antiinflamatorii si reducand durerile ce apar la nivelul articulatiilor;
  • regleaza nivelul de zahar din sange, reducandu-l cu pana la 19%, gratie continutului de fibre insolubile ceare incetinesc eliberarea zaharului in sange;
  • previn constipatia, actionand ca un laxativ natural si usurand simptomele constipatiei;
  • reduc bufeurile, mai ales la femeile aflate la menopauza;
  • reduc riscul de cancer, indeosebi de cancer mamar si de prostata, reducand nivelul markerilor tumorali.

Pentru a introduce semintele de in in dieta, oamenii adopta mai multe variante in acest sens, si anume le pot consuma ca atare, nemacinate, combinate cu diferite sucuri, iaurt sau apa, cu lapte si cereale, in senvisuri sau in anumite prajituri si produse de patiserie, precum si macinate.

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor referitoare la cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri. Pentru alte detalii, va rugam sa accesati pagina Politică de Confidențialitate.