Problemele asociate eruptilor dentare sunt destul de complicate si trebuie tratate din timp astfel incat efortul depus sa fie minim, iar chinul pacientului sa fie redus la maxim. Eruptia dintilor este procesul prin care un dinte trece prin gingie si devine vizibil in gura referindu-se atat la cei 20 de dinti temporar, cat si la cei 32 de dinti permanenti.
Exemple anomalii ale eruptilor dentare
Dantura precoce – prezenta dintilor bebelusilor la nastere este unul dintre cele mai rare cazuri. Acesti dinti sunt numiti „dinti nativi” si se raporteaza in general la incisivii centrali. Din pacate, pot avea consecinte negative, iar dentistul alege uneori sa ii extraga. Printre riscurile asociate cu prezenta unui dinte nativ sau neonatal sunt: inhalarea in caz de pierdere a dintilor, ulcerarea limbii, leziune la nivelul gingiei copilului, leziunea mamelonului in timpul alaptarii, disconfortul copilului, dar si riscul de aparitie al cariilor.
In plus, se poate intampla ca dintii prezenti de la nastere sa fie supranumerari, adica sa li se adauge dintiilor bebelusului, care vor creste putin mai tarziu. In cazul dinților permanenti, se intampla uneori ca acestia sa creasca in timp ce dintii de lapte inca nu au cazut. Acest fenomen este destul de frecvent si poate crea o situatie de dubla dentitie, dar este doar temporara, deoarece totul va reveni la normal in cel mai scurt timp. Pe de alta parte, eruptia timpurie a intregii danturi finale este foarte rara si este adesea legata de pubertatea precoce sau de hipertiroidism.
Intarzieri in eruptia dentara – mai mult de 6 luni peste limita de varsta medie pentru eruptia dintilor temporari si mai mult de un an pentru dintii permanenti. In cazul dintilor bebelusilor, eruptia tardiva se refera, in general, la copiii prematuri. Indiferent daca este vorba despre dintii de lapte sau dintii permanenti, aceasta situatie nu are nicio consecinta clinica speciala, cu exceptia cazului in care intarzierea eruptiei este cauzata de un dinte inchis in gingie.
Dintii inclusi – se vorbeste despre dinti inclusi atunci cand dintii nu ies, fie pentru ca sunt blocati, fie pentru ca incearca sa iasa intr-o directie gresita. Acestia sunt adesea dintii definitivi ai maxilarului inferior si caninilor maxilarului superior si numai foarte rar afecteaza dintii temporari. Cauzele unui dinte inclus pot fi variate:
- Un dinte inclus este un dinte dezvoltat, dar care nu poate iesi din gingie din cauza blocajului
- Malpoziția germenului dintelui
- Lipsa de spatiu pe arcul dentar