Pentru a pierde in greutate, aportul fibrelor este important datorita rolului lor asupra tranzitul intestinal. Acestea au o mare putere de retentie a apei promovand activitatea bacteriana in colon ceea ce ajuta la prevenirea tulburarilor digestive, cum ar fi diareea sau constipatia.
Fibra este unul dintre elementele esentiale din corp, rolul lor mecanic permite o functionare perfecta a digestiei si asigura astfel evacuarea reziduurilor. Fibrele sunt asadar o necesitate, iar consumul regulat de produse de origine vegetala in procesul pierderii greutatii. Cei care isi doresc sa piarda in greutate, ar trebui sa consume aceste alimente pentru ca au un efect dovedit de a suprima pofta de mancare. Capacitatea lor de a absorbi apa duce la aparitia rapida a unui efect de satietate. Exista o serie de alimente bogate in fibre care se dovedesc a fi foarte eficiente in lupta impotriva kg. Diferenta dintre fibrele solubile si insolubile
Aportul fibrelor – cele mai indicate alimente
Fibrele pot fi gasite in cereale asa cum sunt taratele de grau, fulgii de ovaz si painea integrala, dar pot fi gasite si in museli, paine alba sau orez alb, desi ultimele doua sunt bogate in carbohidrati. De asemenea, leguminoasele precum mazarea, fasolea alba, nautul, sau lintea contin un numar crescut de fibre asa ca ar trebui consumate cu regularitate.
Cand vine vorba de fructe, eficiente sunt fructele rosii de padure, prunele uscate, nucile si bananele pentru pierderea in greutate. Cu toate acestea, este important sa se consume cantitati rezonabile ca parte a unei diete echilibrate. In exces, acestea pot avea un efect negativ asupra tranzitului intestinal.
Modalitate de consum
Ocazional, taratele sau cereale integrale ar trebui consumate, mai ales dimineața la micul dejun, peste care se pot adauga fructe proaspete, stafide sau nuci pentru a creste continutul de fibre. Fructele ar trebui consumate ca atare si nu sub forma de suc. Fibrele sunt sunt cele mai concentrate in coaja, motiv pentru care nu ar trebui indepartata. La anumite persoane cu probleme de digestie, din cauza riscului de flatulenta, este de preferat sa se consume legume verzi foarte bine gatite. Fibrele sunt astfel mult mai usor de digerat fara sa existe riscul aparitiei balonarii.