Valeriana este cunoscuta ca si planta cu proprietati somnifere. Persoanele care au probleme cu insomniile, persoanele nelinistite si agitate pot consuma linistiti valeriana, precum si cei care sufera de stari nervoase, tremuraturi, dureri de cap si palpitatii. Aroma sa este delicata, gustul placut si mirosul puternic si poate fi consumata sub forma de ceai, capsule, tinctura sau tablete.
Valeriana este un excelent sedativ, folosita de 2000 de ani in acest scop, pentru imbunatatirea calitatii somnului si pentru a oferi o stare de relaxare intregului corp. Valeriana nu numai ca reduce tulburarile din timpul somnului ci si timpul necesar pentru a adormi fara a provoca dependenta. Valeriana reduce anxietatea, avand efecte similare Xanaxului si Diazepamului si imbunatateste gestionarea stresului, reduce hiperactivitatea si crampele menstruale, reduce simptomele menopauzei si are un rol important in imbunatatirea sanatatii inimii.
Valeriana este o planta miraculoasa care reduce frecventa convulsiilor epileptice, trateaza problemele digestive precum spasmele musculare, previne problemele de rinichi si amelioreaza chiar si depresia si afectiunile bipolare. Persoanele care sufera de dureri de genunchi sau de cap pot consuma in mod regulat valeriana.
Insa oamenii trebuie sa tina cont si de riscurile la care se expun consumand acest ceai sau planta sub diverse alte forme, precum si efectele negative pe care le provoaca. Valeriana poate provoca ameteli, greturi, dureri stomacale, gura uscata, palpitatii, reactii alergice, toxicitatea ficatului, de aceea se recomanda administrarea plantei pe o perioada scurta de timp, de 4 pana la 8 saptamani in cazul adultilor sanatosi.
Planta este originara din Asia Centrala si Orientala si s-a raspandit in Europa si in America de Nord. Este folosita in scop terapeutic cu actiuni specifice mentionate anterior precum si in produsele alimentare, uleiul de valeriana fiind folosit ca si aromatizant pentru bauturile nonalcoolice si alcoolice si pentru conservele din carne. Extractele de valeriana sunt utilizate in industria farmaceutica dar si in cea a tutunului, iar in parfumerie uleiul esential de valeriana are un rol important in crearea parfumurilor cu iz oriental, balsamic si tabacic. Consumata cu moderatie, valeriana reduce stresul si aduce o stare de buna dispozitie in viata pacientilor.