Cand oamenii se gandesc la cafea, de obicei se gandesc la capacitatea ei de a oferi un impuls energetic. Cu toate acestea, potrivit unor cercetari, poate oferi si alte beneficii importante pentru sanatate, cum ar fi un risc mai mic de cancer hepatic, diabet de tip 2 si insuficienta cardiaca. La nivel mondial, expertii estimeaza ca oamenii consuma in jur de 2,25 miliarde de cani de cafea pe zi.
Cercetatorii au analizat beneficiile consumului de cafea pentru afectiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare, bolile inflamatorii intestinale si bolile hepatice. Exista dovezi care sa sustina unele, dar nu toate, din aceste afirmatii.
Beneficiile consumului de cafea
Beneficiile potentiale pentru sanatate asociate consumului de cafea includ:
- protectie impotriva diabetului de tip 2, a bolii Parkinson, a bolilor hepatice si a cancerului hepatic;
- promovarea unei inimi sanatoase.
Cafea si diabet
Cercetatorii care au adunat date despre peste 48.000 de persoane au constatat ca cei care si-au crescut consumul de cafea cu cel putin o ceasca pe zi in decurs de 4 ani au avut un risc cu 11% mai mic de diabet de tip 2 decat cei care nu si-au crescut aportul.
Cafeaua si boala Parkinson
Diverse studii au aratat ca cofeina, care este prezenta in cafea si in multe alte bauturi, poate ajuta la protejarea impotriva bolii Parkinson.
O echipa a concluzionat ca barbatii care beau mai multa cafea pe zi ar putea avea un risc de 5 ori mai mic de Parkinson decat cei care nu. In plus, cofeina din cafea poate ajuta la controlul miscarii la persoanele cu Parkinson, potrivit unui studiu.
Cafeaua si cancerul de ficat
Cercetatorii italieni au descoperit ca un consum regulat de cafea reduce riscul de cancer la ficat cu aproximativ 40%. Unele dintre rezultate sugereaza ca persoanele care beau 3 cesti pe zi ar putea avea un risc cu 50% mai mic.
Cafeaua si sanatatea inimii
Consumul moderat de cafea, poate proteja impotriva insuficientei cardiace. Se spune ca persoanele care au consumat cantitati moderate de cafea in fiecare zi au avut un risc de insuficienta cardiaca cu 11% mai mic decat cele care nu au consumat.