Greata in timpul sarcinii este considerata cel mai inofensiv si mai frecvent simptom. Nimeni nu poate spune cu siguranta ce anume face ca femeile insarcinate sa aiba aceasta stare si sa se simta rau. Sarcina este o perioada in care apar multe modificari fiziologice in corpul unei femei si fiecare dintre ele poate fi vinovatul. Iata principalii suspecti:
HCG (gonadotropina corionica umana)
Acesta este un hormon care este eliberat in corp in cantitati uriase si este posibil sa nu fie o coincidenta faptul ca greata incepe chiar atunci cand este la varf.
Estrogen
Acesta este un alt hormon care creste in timpul sarcinii, dar nu se poate spune cu certitudine ca are vreo legatura cu greata.
Sensibilitate mai mare la mirosuri
Majoritatea femeilor insarcinate dobandesc o sensibilitate mai mare la mirosuri. Aceste mirosuri provoaca inevitabil greata.
Hipersensibilitate a stomacului
Uterul este situat langa stomac si provoaca tulburari in aceasta zona. In plus, daca gravida a avut Helicobacter pylori inainte de a ramane gravida, atunci situatia devine si mai insuportabila cu greata.
Stresul
Senzatia de stres pare sa creasca dramatic in timpul sarcinii si exista femei care raspund la stres cu greata.
Cand se va termina tot acest cosmar?
De regula greata incepe la scurt timp dupa ce persoana ramane insarcinata. Insa totul este strict individual, dar in cel mai general caz, se asteapta ca aceasta stare de rau sa dispara dupa a 3 luna. Uneori poate reveni pentru o perioada scurta de timp in jur de 7-8 luni, dar exista femei care o simt pe tot parcursul sarcinii.
Daca simptomele de greata si starile de voma sunt persistente (apar mai des de o data sau de 2 ori pe zi), impiedica gravida sa se alimenteze, trebuie anuntat doctorul. Poate fi vorba de afectiunea Hyperemesis Gravidarum, care necesita tratament oral sau intravenos. Cauzele ce produc aceasta afectiune nu sunt cunoscute, insa pana in prezent nu au existat cazuri in care starea de sanatatea a fatului sa fie afectata.