Remediile naturale pentru sanatate si utilizarea suplimentelor pentru sanatate pe baza de plante au cunoscut o crestere dramatica a popularitatii in ultimul deceniu, probabil datorita faptului ca s-a vazut ca medicina moderna acorda mai multa importanta prescrierii medicamentelor in loc sa se concentreze pe prevenirea bolilor si dietele sanatoase.
Acai, fructe de goji, seminte de chia, seminte de canepa, iarba de grau, rodie – acum elemente esentiale in multe magazine alimentare – au fost etichetate si comercializate ca „superalimente”, ingrediente naturale despre care se pretinde ca sunt bogate in antioxidanti sau contin niveluri ridicate de beneficii nutritionale. Cu toate acestea, sanatatea naturala si ingredientele medicinale inseamna mult mai mult, decat tendinta acestor superalimente.
Exista suficiente dovezi ca plantele medicinale au fost folosite inca din civilizatia antica pentru a completa dietele si a vindeca afectiunile obisnuite. Aceste plante produc compusi benefici care actioneaza ca un mecanism natural de aparare impotriva unor aspecte precum bolile si infectiile fungice. Cea mai veche inregistrare a utilizarii plantelor medicinale a fost gasita din civilizatia sumeriana.
Exista, de asemenea, inregistrari si retete care utilizeaza sute de plante medicinale din civilizatiile antice grecesti si egiptene. Medicina traditionala chineza si ayurveda indiana constituie, de asemenea, baza pentru cele mai frecvent practicate forme de medicina naturala astazi.
In ciuda istoriei indelungate a plantelor medicinale, medicina moderna, isi disputa adesea beneficiile din cauza lipsei de dovezi stiintifice, preferand utilizarea unor terapii dovedite. De exemplu, in ciuda faptului ca este una dintre cele mai cercetate plante medicinale, efectele medicinale ale ginsengului raman neclare.
O alta planta naturala care ramane controversata la nivel mondial este canabisul, despre care multi sustin ca poate ajuta la gestionarea durerii cronice, greata, glaucom si PTSD.
In schimb, exista remedii traditionale si naturale care s-au dovedit stiintific ca sunt benefice. S-a demonstrat ca afinele pot preveni infectiile tractului urinar la femei, in timp ce turmericul – este recunoscut ca un puternic antioxidant, antiinflamator, antimicrobian si agent anticancerigen.
Perceptia publicului asupra produselor naturale determina adesea consumatorii sa ignore riscurile utilizarii excesive si riscurile de a ingera produse de o calitate inferioara. Tratamentele de slabire pe baza de plante au fost responsabile de otravire si insuficienta hepatica.
Riscurile care pun viata in pericol pot aparea si din cauza producatorilor care folosesc specii gresite de plante, a utilizarii gresite sau a contaminarii cu substante toxice sau periculoase.