Potrivit publicaţiei The New York Times, în 2018, peste 48 de miliarde de americani au fost hărţuiţi de apelurile tip robot, creşterea înregistrată fiind mai mare cu 56,8% faţă de cea din anul precedent. Aceasta însumează aproximativ 150 de escrocherii şi apeluri nedorite pe an pentru fiecare adult care are un telefon – iar în viitor se aşteaptă ca numărul să crească. Tocmai de aceea, în App Store au început să apară o serie întreagă de instrumente pentru combaterea acestei ameninţări.
Din păcate, majoritatea soluţiilor de blocare a apelurilor se bazează pe sistemul de liste negre, care sunt depăşite, ineficiente sau, chiar mai rău, cele în care utilizatorii trebuie să facă singuri munca grea, raportând numerele nedorite pe măsură ce acestea apar. O nouă aplicaţie, numită Firewall, adoptă opoziţia opusă: listarea în alb a tuturor celor cunoscuţi, astfel încât restul numerelor să fie automat blocate.
Aplicaţia trimite apelurile celulare primite (dar nu FaceTime) către serverele companiei, unde sunt verificate numerele necunoscute în mai multe baze de date de tip spam cunoscute. Orice număr care trece de această primă linie de verificare este ulterior asociat cu o listă de date a contactelor înregistrate în dispozitiv. În cazul în care un apelant blocat se dovedeşte a fi cineva pe care utilizatorul îl cunoaşte, dar care foloseşte un număr diferit pentru apelare, acesta poate fi adăugat în lista albă după câteva apăsări de taste.
În plus, utilizatorul primeşte un memento după fiecare număr blocat pentru o evidenţă a apelurilor primite. De asemenea, cei care doresc pot lăsa inclusiv un mesaj vocal, care va apărea sub forma unui mesaj text pe ecran. Suna interesant, nu?
Aplicaţia Firewall este un fel de Kryptonite pentru apeluri nedorite şi merită, cu siguranţă, achitarea unui abonamentul lunar cu preţuri modeste pentru o viaţă mult mai liniştită. Din păcate, aplicaţia funcţionează în prezent doar în SUA cu AT&T, Sprint, T-Mobile şi Verizon. Apelurile interceptate sunt redirecţionate către iPhone folosind VoIP, care consumă date celulare sau wi-fi în loc de minute.