Diareea poate aparea la orice varsta si este descrisa prin eliminarea a mai multor scaune moi sau lichide zilnic. Poate dura cateva ore sau zile, dupa care simptomele ar trebui sa se imbunatateasca. In cazul diareei acute, simptomele dureaza aproximativ 2 zile, daca simptomele depasesc 4 saptamani, este vorba de o afectiune cronica si poate indica existenta unor probleme de sanatate, mai grave.
Hidratarea
Hidratarea organismului este esentiala pentru o recuperare rapida. Aceasta afectiune determină un deficit de lichide, inclusiv de apă. Acest lucru face ca organismul să piardă electroliți precum sodiu și clorură. Pentru a ajuta recuperarea, este vital să se restaureze lichidele din organism. În caz contrar, se poate ajunge la deshidratare. Deshidratarea poate fi periculoasă pentru copii și pentru varstnici, de aceea, hidratarea este esențiala, nu doar in confruntarea cu diareea.
O persoană poate face, de asemenea, o soluție de rehidratare orală, amestecând 1 litru de apă cu o jumătate de linguriță de sare și 6 lingurițe de zahăr. Consumul de zahăr și sare cu apă ajută intestinele să absoarbă mai eficient lichidele. Această soluție rehidratează mult mai eficient organismul. Sucurile de fructe pot ajuta, de asemenea, la refacerea potasiului.
Trebuie evitate lichidele care pot să irite mai mult tractul digestiv, cum ar fi
- băuturi cofeinizate
- alcool
- băuturi carbogazoase
- bauturi foarte calde
Dieta de recuperare
O dietă cu mese mici si dese, poate fi mai bună decât 3 mese pline pe zi, in recuperare. O dietă bună pentru cei interesati poate implica:
- alimente bogate în pectină, cum ar fi fructe;
- alimente bogate în potasiu, cum ar fi cartofii și cartofii dulci;
- alimente cu electroliti, cum ar fi ciorba și shake-urile proteice;
- legume fierte, moi;
- cantități adecvate de proteine.
O altă opțiune este dieta BRAT. Aceasta constă în:
- banane;
- orez;
- mere;
- paine prajita.
Evitarea anumitor alimente
Evitarea alimentelor care ar putea irita sau pune presiune pe tractul gastro-intestinal, pot atenua simptomele diareei. Alimente precum:
- alimente bogate in grasimi;
- mancaruri picante;
- alimente care conțin îndulcitori artificiali;
- alimente cu un nivel ridicat de fructoză