Unul dintre cele mai intalnite tratamente stomatologice este cel pentru tratarea rezectiei apicale, care se face de obicei numai dupa un tratament endodontic esuat. Endodontia este o prima interventie la care apeleaza pacientii pentru eliminarea infectiei dentare. Daca problema nu se rezolva, se va opta pentru rezectie. Medicii stomatologi vor incerca diverse interventii stomatologice pentru a salva dintele si a nu se ajunge la extractie.
Rezectia apicala este o procedura chirurgicala in care granulomul este extras din varful unei radacini a dintilor impreuna cu o parte din varful radacinii. Este recomandabil ca in loc de granulom in defectul osului sa se adauge un material care sa ajute osul sa se recupereze si sa previna recurentele. Potrivit specialistilor de la PlazaDent.ro, o clinica dentara în Bucuresti, rezectia apicala este o procedura utila si pentru tratamentul canalelor care nu au fost executate corect. Se poate face o obturatie retrograda a canalelor cu rezectie apicala.
Care sunt etapele pentru rezectia apicala?
Asadar, dupa cum s-a mentionat si mai sus, rezectia apicala presupune indepartarea infectiei dar si a varfului radacinii unui dinte. Cele de la nivelul molarilor sunt mai complicate, deoarece acestia au mai multe radacini, iar medicul stomatolog ajunge mai greu la ele.
Tratamente stomatologice | clinica dentara în Bucuresti | PlazaDent.ro
O rezectie apicala se realizeaza sub anestezie locala. Exista si situatii in care se va face anestezie generala, insa nu este recomandata. La inceput, medicul va face o injectie in dreptul varfului radacinii dintelui care are infectie si trebuie indepartata. Apoi, se va descoperi varful radacinii si tesutul infectat. In functie de gradul infectiei, se va sectiona o portiune din varful radaciniii si se va indeparta tot tesutul infectat. La final se obtureaza canalul radicular si apoi se va face o cusatura cu fire nerezorbabile. Va trebui ca pacientul sa revina la medic dupa 7-10 zile, pentru indepartarea firelor.
In ceea ce priveste endodontia, se va curata si dezinfecta canalul radicular cu ajutorul unor solutii si a acelor endodontice. Dupa curatare si dezinfectare, se va introduce un tratament sub forma de solutii sau paste pentru cateva saptamani. Ultima parte a acestei interventii presupune obturatia de canal, adica sigilarea canalului radicular. Endodontia este nedureroasa.